ICP Spletni šahovski portal - igranje šaha preprečuje demenco!
Novi člani  |  Prijava  |  Pomoč

Šahovske novice01.10.2008stran: 212345678910111213Dodaj med priljubljene!

Kako igrati...5 korakov ali kako igramo

1Registracija novega člana
2Prijava uporabnika
3Urejanje osebnih podatkov
4Povabi k igranju partije
5Nadaljuj partijo v teku


Pravila igre...Šahovsko igro (partijo) igramo po pravilih mednarodne šahovske organizacije FIDE. Igra poteka med dvema igralcem, ki izmenično premikata figure na šahovnici. Igro začne igralec z belimi figurami. Igralec je na potezi, ko njegov nasprotnik izvrši potezo.
Cilj vsakega igralca je "napasti" nasprotnikovega kralja na tak način, da nasprotnik nima na voljo pravilne poteze s katero bi preprečil "jemanje" kralja v naslednji potezi.
Za igralca, ki to doseže, se pravi, da je "matiral" nasprotnika velja da je zmagal igro.
Pustiti lastnega kralja pod udarom, odkriti lastnega kralja, da je pod udarom, z namenom napasti nasprotnikovega kralja, ni dovoljeno. Igralec, ki je matiran, igro izgubi.
Če je pozicija taka, da nobeden od igralcev ne more matirati, je igra remi.
Več o pravilih FIDE najdete v .pdf formatu - ogled...

PGN notacija...Program ICP uporablja angleško PGN notacijo za zapis odigranih potez

  K - king - kralj - K

  Q - queen - dama - D

  R - rook - trdnjava - T

  N - knight - skakač - S

  B - bishop - lovec - L

  p - pawn - kmet - pSvoje partije lahko shranete v PGN datoteko na svoj računalnik in kasneje analizirate odigrane poteze, za dokumentiranje odigranih partij lahko uporabite razna orodja prikazovalnike PGN datotek, ki jih najdemo na spletu. Snamite in instalirajte Chess Basse v slovenskem jeziku - download ali bolj enostaven PGN Editor download .

Pregled - Aktivne igrePred in po igranju partije si lahko ogledate in analizirate svoje in partije drugih igralcev v Ltpgnviewer-ju. Izberemo aktivno igro, ko se naloži kliknemo na gumb Play ali uporabimo druge navigacijske gumbe. Partije lahko shranete v PGN datoteko na svoj PC in kasneje analizirate odigrane poteze. Za dokumentiranje partij lahko uporabite razna orodja za PGN datoteke. Mala šola