ICP Spletni šahovski portal - vrata v čudoviti svet šaha
Novi člani  |  Prijava  |  Pomoč


Stran: 2
6. Steinitzova prednost
Pred nekim turnirjem so svetovnega prvaka Wilhelma Steinitza vprašali, kdo ima po njegovem mnenju največ možnosti za zmago. "Jaz", je odgovoril brez razmišljanja, "moji nasprotniki morajo igrati proti svetovnemu prvaku, medtem ko meni to ni treba!"
◊◊◊

7. Capablanca in njegov plašč
Milan Vidmar je opisoval anekdoto s turnirja v Londonu leta 1922. Opazil je, da so v šahovski dvorani končani že vsi dvoboji, samo pri mizi, na kateri je igral svetovni prvak Raoul Capablanca, je sedel razmišljujoči italijanski mojster Marotti, nasproti njega pa je bil prek stola položen le dežni plašč. Odšel je v bife, da bi se okrepčal, ko tam zagleda Capablanco, ki je kot pravi salonski lev raje osvajal mlado lepotico. Slovenski prvak mu je šepnil: "Gospod Capablanca, vaša ura teče že četrt ure." - "Ali nisem v dvorani pustil plašča? Za Marottija moj plašč zadošča!" je odvrnil nonšalatni Kubanec, ki je na koncu turnirja gladko zmagal z veliko prednostjo.
◊◊◊

8. Oslovske dirke
Legendarni Mihail Talj je v svojih spominih zapisal naslednjo prigodo z “medconca“: “Nekega prostega dne so nas mestni očetje presenetili z vabilom na festival, ki je takoj izboljšal stresno počutje šahistov - Oslovske dirke za prvenstvo Primorske! Ob dejstvu, da je nastopilo 21 oslov, toliko, kot je bilo udeležencev medconskega turnirja, smo sicer imeli nekoliko mešane občutke ... A ko je na cilj kot prvi prispel osel številka sedem, smo takoj hiteli čestitat Argentincu Raulu Sanguinetiju, ki je nastopal z isto številko, in ga opogumljat, da je to zanj dobro znamenje ...“
◊◊◊

9. Odrezavi Bobby
Dolgotrajni portoroški turnir je bil tudi po mondenosti in spremljajočih družabnih dogodkih na visoki ravni. Tedaj 48-letni madžarsko-kanadski mednarodni mojster Geza Füster, ki je turnir končal povsem na dnu, se je na parketu kristalne dvorane znamenitega hotela Palace, kjer so prirejali sprejeme, počutil kot riba v vodi. Na enem izmed njih se je s kozarcem šampanjca v roki sprehajal od družbe do družbe in veselo spraševal, o čem se pogovarjajo. Bobbyju Fischerju je to presedlo in je sicer simpatičnemu Füsterju resno odvrnil: “Pogovarjamo se o vašem zadnjem mestu!“ Füster, pravijo, do konca turnirja ni več vprašal o čem se pogovarja.
◊◊◊

10. Bobby in prijateljica noči
Robertu Fisherju so šahovski kolegi na nekem turnirju v Južni Ameriki pripeljali prijateljico noči. Zjutraj so Fisherja vprašali: "Bobby, kako je bilo?" Odgovoril jim je: "Bolje je kot igrati šah." Potem so vprašali še za mnenje prijateljico noči: "No, kako je bilo, mlada dama?" Ona jim je odgovorila: "Bolje, da igra šah."
◊◊◊


Pomik:  |<<  << 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11   >> >>|