ICP Spletni šahovski portal - igranje šaha 24 ur, 7 dni - v živo
Novi člani  |  Prijava  |  Pomoč


Stran: 8
36. Beli in črni
Velemojster Efim Bogoljubov se je dobro zavedal prednosti prve poteze v šahovski partiji. "Ko sem beli, zmagam zaradi tega, ker sem beli," je dejal nekoč. "Ko sem črni, zmagam zaradi tega, ker sem Boguljubov!"
◊◊◊

37. Besedna igra
Velemojstra Aleksandra Aljehina so nekoč v šaljivem intervjuju vprašali ali ima raje damo na šahovnici ali v postelji. "Odvisno od pozicije," je odgovoril.
◊◊◊

38. Norost pomaga
Pred mnogo leti je ameriški prvak tistega časa, velemojster Larry Evans igral simultanko v bolnišnici za duševne bolezni v New Yorku. Napravil je kar dober rezultat, toda neki visoki fant je igral briljantno in je velemojstra popolnoma nadigral. Na zaključni prireditvi je Larry še enkrat čestital fantu, in ta je dejal: "Gospod Evans, če igraš dobro ni nujno da si nor, pomaga pa zelo."
◊◊◊

39. Rojstni dan
To je zgodba z dvoboja Španija-ZDA na 13. šahovski olimpijadi v Münchnu leta 1958. Na tretji deski sta igrala Toran in Bisguier. Ko je ameriški mojster predal, je Toran z nasmeškom dejal: "Zelo sem vesel, to je najlepše darilo za moj rojstni dan!" Nasprotnik je odgovoril: "Že v redu, toda danes imam tudi jaz rojstni dan."
◊◊◊

40. Ruski revolucionar
Med emigracijo v Avstriji v času prve svetovne vojne je Lev Trocki veliko časa porabil z igranjem šaha v dunajski centralni kavarni. Mnogi so Rusa poznali kot neproblematičnega, tihega moža, ki se je držal bolj zase. Marca 1917 je v avstrijsko prestolnico prispela novica, da je v Rusiji izbruhnila revolucija. Avstrijski zunanji minister sprva temu ni verjel in je skeptično pripomnil: "Rusija ni dežela, kjer lahko pride do revolucije. Poleg tega, kdo na svetu bi se šel revolucije v Rusiji? Morda gospod Trocki iz centralne kavarne?"
◊◊◊


Pomik:  |<<  << 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11   >> >>|