ICP Spletni šahovski portal - igranje šaha 24 ur, 7 dni - v živo
Novi člani  |  Prijava  |  Pomoč


Stran: 7
31. Dekliški priimek
Mihail Botvinik je zelo zameril svojemu učencu Gariju Kasparovu, ko je ta po očetovi smrti prevzel materin priimek (prej Vajnštejn). "Tudi jaz bi lahko storil podobno, pa še pomisliti nisem hotel na to!" "In kakšen je dekliški priimek vaše matere?" "Rabinovič," je skozi zobe iztisnil Botvinik priimek enega svojih največjih konkurentov iz časa med dvema svetovnima vojnama.
◊◊◊

32. Dobre možnosti
Mihaila Talja so nekoč vprašali, kakšne možnosti ima v prihodnosti neko dekle, da postane absolutni svetovni šahovski prvak. "Vsekakor večje kakor jaz, da postanem prvak med ženskami!"
◊◊◊

33. Klasični Tartakower
Tartakowerja so nekoč prosili, naj pojasni slab rezultat na turnirju. "Imel sem zobobol v prvi partiji," je dejal. "V drugi partiji sem imel glavobol, v tretji napad revmatizma, v četrti pa se nisem počutil najbolje." "In v peti partiji?" "No, ali je potrebno res zmagati vsako partijo?"
◊◊◊

34. Izsiljena predaja
Izraelski politik Menahem Begin, sicer rojen Poljak, je septembra 1940 igral šah doma s svojo ženo. V stanovanje so vdrle ruske varnostne sile in ga aretirale. Ob prisilnem odhodu še je uspel zaklicati ženi: "Predam partijo!"
◊◊◊

35. Globoko bahanje
Leta 1996 sta igrala med seboj velemojster Gari Kasparov in "Deep Blue", znani IBM-ov šahovski superračunalnik. Kasparov je dobil dvoboj z rezultatom 4 proti 2. Naslednje leto so predsednik IBM Louis Gerstner in njegovi kolegi organizirali povratni dvoboj proti izboljšanemu stroju prikladnega imena "Deeper Blue". In kako je Gerstner ocenil njegove možnosti? "Mislim, da moramo na to gledati kot na dvoboj med največjim svetovnim šahistom" je oznanil, "in Garijem Kasparovom!" (Kasparov je tudi v resnici izgubil.)
◊◊◊


Pomik:  |<<  << 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11   >> >>|