ICP Spletni šahovski portal - brezplačno spletno igranje šaha!
Novi člani  |  Prijava  |  Pomoč


Stran: 6
26. Odločilna poteza
Mihail Talj in Paul Keres sta na blejskem turnirju igrala težko partijo. Talj je žrtvoval figuro in položaj je bil videti zelo obetaven zanj. Keres se je globoko zamislil, sredi razmišljanja pa mu je postalo vroče in si je slekel suknjič. Našel je pravilno obrambo in partijo dobil. Po partiji sta velemojstra sedla k analizi, in ko sta prišla do kritičnega položaja, je Talj dejal: "Veste, Paul, predvidel sem vse poteze, le to sem pozabil, da si boste morda slekli suknjič!"
◊◊◊

27. Angleški parlament
Na simultankah igrajo velemojstri običajno vse partije z belimi figurami. Izjema je bil David Bronštejn, ki je svojim nasprotnikom dovoljeval, da so si sami izbirali barvo figur. Nekoč je igral simultanko v angleškem parlamentu. Znova je dovolil izbiro figur in vseh dvajset angleških parlamentarcev si je izbralo bele figure! "Redek primer soglasja v angleškem parlamentu!" je skušal biti duhovit Bronštajn. "In to še na pobudo ruskega državljana," mu odvrne neki gledalec. Bronštejn je simultanko dobil z 20:0.
◊◊◊

28. Kdo ju tu glavni?
Nekoč je Wilhelm Steinitz šahiral z dunajskim bankirjem Epsteinom za denarno stavo in v nekem trenutku se je pred potezo globoko zamislil. "No!" ga opomni premožni bankir. Že čez nekaj potez se je zamislil bankir. "No!" mu ni ostal dolžan Steinitz. "Mladenič! Kako se pa obnašate? Ali se zavedate, s kom pravkar šahirate?" "Se! Vi ste Epstein. Toda vi ste Epstein v banki, tukaj pa sem Epstein jaz!"
◊◊◊

29. Simultanka s pionirji
Nekdanji angleški šampion Wade je igral simultanko v moskovskem dvorcu pionirjev. Po ogorčenem boju na tridesetih šahovnicah mu je uspel rekord: deset partij je remiziral, dvajset pa jih je izgubil! Toda smisel za humor ga le ni zapustil: "Če bi kateri koli od teh sovjetskih pionirjev igral simultanko proti tridesetim Wadeom, bi bil rezultat verjetno boljši!" se je pošalil na svoj račun.
◊◊◊

30. Poznavalec glasbe
Wilhelm Steinitz je zelo rad poslušal glasbo, še posebej se je navduševal nad deli Richarda Wagnerja. Na Dunaju se je spoznal z violončelistom orkestra in ga poprosil, če lahko Wagnerju pove, da ga ima za največjega glasbenega ustvarjalca vseh časov. Čez nekaj časa se je znova srečal z violončelistom, ki mu je predal Wagnerjev odgovor: "Poglejte, poglejte, na glasbo se Steinitz razume še bolje kot na šah. Na njegovo strokovno mnenje tokrat namreč nimam nobene pripombe!"
◊◊◊


Pomik:  |<<  << 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11   >> >>|