ICP Spletni šahovski portal - igranje šaha preprečuje demenco!
Novi člani  |  Prijava  |  Pomoč


Stran: 5
21. Kdaj je pravi čas za remi?
Nemški velemojster dr. Robert Hübner je igral na nekem turnirju z mladim igralcem, ki mu je hitro ponudil remi. Hübner je odgovoril: "Prehitro je še." Igrala sta naprej in pri prehodu v končnico se je igralec znova opogumil. Hübnerjev odgovor se je tokrat glasil: "Sedaj pa je prepozno."
◊◊◊

22. ... in kdaj priznati poraz?
Korčnoj se je na nekem turnirju v davni preteklosti srečal z afriškim predstavnikom, ki je zelo slabo obvladal veščino šahovske igre. Kmalu je imel dobljeno pozicijo, vendar pa je njegov nasprotnik kljub popolnoma izgubljenem položaju vztrajno nadaljeval z igro. Kmalu se je razvil naslednji dialog: Korčnoj: "Do you speak English?" Nasprotnik: "Yes." Korčnoj: "Why do you not resign?"
◊◊◊

23. Che
Na šahovski olimpijadi v Havani leta 1966 so sovjetski velemojstri odigrali več simultank. Na simultanki Viktorja Korčnoja je bil med udeleženci tudi revolucionar Che Guevara. Nek uradnik je pristopil h Korčnoju in mu dejal: "Che Guevara strastno rad igra šah, vendar je precej slab šahist. Neizmerno bi bil vesel, če bi remiziral z vami." Korčnoj je razumevajoče pokimal z glavo. Kasneje, v hotelu, ga je Talj vprašal, kako je bilo na simultanki. "Vse sem premagal," se je glasil odgovor. "Tudi Che Guevaro?" "Tudi. Žal ni imel niti najmanjše ideje, kako igrati proti katalonki."
◊◊◊

24. Vabilo
Leta 1967 so v Monte Carlu organizirali velik turnir. Ameriški šahovski zvezi so poslali vabilo za udeležbo dveh velemojstrov s pripombo, da mora biti eden izmed njiju Bobby Fischer. Kaj se je na turnirju dogajalo, ni nikoli prišlo v javnost. Organizatorji pač niso hoteli prati umazanega perila v javnosti. Vendar pa se je njihovo naslednje vabilo glasilo takole: "Vabimo dva ameriška velemojstra na naš turnir-pod pogojem, da nobeden od njiju ni Robert Fischer!"
◊◊◊

25. Partija proti bogu
Roberta Fischerja so nekoč vprašali, kako bi se končala njegova partija proti bogu. "Verjetno z remijem. Toda, če bolje pomislim, le kaj bi bog odgovoril po 1.e2–e4?"
◊◊◊


Pomik:  |<<  << 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11   >> >>|