ICP Spletni šahovski portal - vrata v čudoviti svet šaha
Novi člani  |  Prijava  |  Pomoč


Stran: 4
16. Šahist pred vrati raja
Leta 1929 sta za naslov svetovnega prvaka igrala Aleksander Aljehin in Efim Bogoljubov. Aljehin je dvoboj dobil, zato je imel čast, da na zaključnem banketu prevzeme besedo: "Danes sem imel zelo čudne sanje. Sanjal sem, da sem umrl in potrkal sem na rajska vrata. Sveti Peter mi je odprl in me vprašal po imenu. Ko je slišal, da sem šahist, in še dober povrhu, me nikakor ni hotel spustiti naprej, češ da v raju za šahiste ni prostora. Žalosten sem se obrnil in v zadnjem hipu zagledal Bogoljubova, ki se je brezskrbno sprehajal po rajskih vrtovih. "Toda, kaj pa dela Bogoljubov v raju, saj je tudi on šahist?" sem vprašal. "Šahist? Ah, on samo misli, da je šahist", mi je odvrnil sveti Peter in dokončno zaloputnil z vrati."
◊◊◊

17. Otroška igra
Steinitz se je nekoč vozil z vlakom in v kupeju sta se mu pridružila uglajeni gospod in njegova devetletna hčera. Razvil se je pogovor in deklica vpraša: "Gospod, s čim se pa ukvarjate?" "Nič posebnega, šahist sem." "Kako čudovito," mu odvrne dekletce, "tudi sama sem se, ko sem bila še majhna, tako rada igrala s frnikolami!"
◊◊◊

18. Kavarniški šah
Aleksander Aljehin je sedel v kavarni in opazoval dva amaterja pri šahovski partiji. Pristopi nek možakar in vpraša: "Gospod, ali bi želeli tudi vi odigrati partijo z menoj?" "Rad, toda zahtevam, da sprejmete trdnjavo prednosti!" "Toda kako, saj me sploh ne poznate?" je bil začuden možak. "Ravno zato," mu odvrne veliki prvak.
◊◊◊

19. Povabilo
Bobby Fischer po zmagi nad Taljem povabi tega na kozarček v bar. Talj na vprašanje kaj po popil odgovori: "Kozarec ciankalija, prosim." Bobby: "Z ledom ali brez?"
◊◊◊

20. Komentiranje poraza
Bobby Fischer in Mihail Talj igrata hitropotezne partije. Prvo partijo dobi Talj. Bobby: "Napravil sem neumno napako." Drugo partijo dobi Talj. Bobby: "Vsake partije pač ne moreš zmagati." Tretjo partijo dobi Talj. Bobby: "Danes pač nisem razpoložen." Četrto partijo dobi Talj. Bobby: "On sploh ne igra slabo." Peto partijo dobi Talj. Bobby: "Mislim, da sem ga podcenjeval." Šesto partijo dobi Talj. Bobby: "Bravo! Igra skoraj tako dobro kot jaz."
◊◊◊


Pomik:  |<<  << 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11   >> >>|