ICP Spletni šahovski portal - prvi slovenski šahovski portal!
Novi člani  |  Prijava  |  Pomoč


Stran: 3
11. Ah, ta mladost...
Ko je leta 1950 na nekem turnirju 83-letni velemojster Miezes premagal 85-letnega nizozemskega mojstra Van Foresta, je izjavil novinarjem: "Preprosto, zmagala je mladost!" Na turnirju v Petrogradu 1914 pa je po končani partiji dveh veteranov, 72-letnega Blackburna in 60-letnega Gunsberga, srečni zmagovalec rekel poraženemu Gunsbergu: "Premladi ste še, da bi igrali z menoj!"
◊◊◊

12. Šahovska etika
V dobi, ko še niso poznali šahovskih ur in so še veliko dali na šahovsko etiko, se je zgodil naslednji dogodek: Dva nasprotnika igrata šahovsko partijo. Pozicija je bila izenačena, ampak črni je o naslednji potezi premišljeval, premišljeval in premišljeval ... Ker šahovska etika uči, da nasprotnika med razmišljanjem in ko je na potezi ni vljudno in še manj etično motiti, se je nasprotnik pač sprijaznil s tem in čakal na potezo ...čakal, čakal ... do onemoglosti. Po nekaj urah čakanja je le prekršil etiko in ogovoril nasprotnika: "Oprostite, da vas motim med razmišljanjem, toda ..., ali mislite potegniti naslednjo potezo še danes?“ Nasprotnik ga pogleda in hladno odgovori: "A jaz sem na potezi? Pa sem se že spraševal, zakaj tako dolgo niste izvršili poteze? Oprostite, takoj bom!“
◊◊◊

13. Kakšno vprašanje, takšen odgovor
Na nekem turnirju je igralec igral partijo z dr. Aljehinom. Partijo sta prekinila v položaju, ki je dajal vtis, da ima igralec zelo dobro pozicijo. Bil je seveda zelo zadovoljen in je med prekinitvijo vprašal svojega velemojstrskega kolega dr. Tartakowerja, kdo bo po njegovem mnenju zmagal partijo. Tartakower je brez obotavljanja dejal, da bo zmagal Aljehin. Igralec je razburjeno protestiral, češ da ima zelo dobro pozicijo. "Že, že," je odgovoril Tartakower. “Vendar pa me niste vprašali, kakšna je vaša pozicija, temveč kdo bo partijo dobil ..." In Aljehin je partijo res zmagal.
◊◊◊

14. Obleke in rekord
Robert Fischer je na turnirju v Buenos Airesu pogosto občudoval Miguela Najdorfa, ki se je vsak dan pojavil v drugi obleki. "Ali imate dosti oblek?" ga je vprašal. "Kakšnih sto petdeset," mu je odgovoril argentinski velemojster. Čez deset let sta se znova srečala in Fischer je radostno pritekel k Najdorfu: "Miguel, vaš rekord je padel! V moji omari visi 187 oblek!" "Bravo Bobby. Toda jaz sem se pred leti le šalil. Imel sem kvečjemu deset različnih oblek!"
◊◊◊

15. Kako do remija?
Dr. Hübner se je v mladih letih zapletel v "škandal." Bilo je takole ... Imel je prekinjeno partijo, ki jo je igral zelo dolgo in je bil zato precej utrujen. Z dovoljenjem svojega kapetana (igral je ekipni šah) je v naslednji partiji nasprotniku takoj po prvih potezah ponudil remi, ki ga je ta tudi sprejel. Turnirski odbor pa je bil nad takim razpletom ogorčen in je partijo razveljavil. Naslednjo partijo sta nasprotnika odigrala po "pravilih" - s trikratnim ponavljanjem pozicije, in sicer tako, da sta premaknila svoja konja iz izhodiščnega polja - in nazaj. Partija je bila končana po treh potezah. Turnirski odbor pa je razveljavil tudi to partijo in zahteval, naj odigrata "pravo" partijo! Nesrečnika sta morala zopet sesti za šahovnico ... in tokrat sta odigrala komično partijo, ki je prej spominjala na igro žeri-žeri kot pa na šah - in znova remizirala! Turnirski odbor pa je bil nepopustljiv in je tudi to partijo razveljavil. Naslednje partije ni bilo, ker je imel Hübner vsega že vrh glave - zato na partijo sploh ni prišel. Tokrat je bil turnirski odbor zadovoljen. Hübnerjev nasprotnik je namreč partijo dobil čisto po pravilih - s kontumacom!
◊◊◊


Pomik:  |<<  << 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11   >> >>|