ICP Spletni šahovski portal - igranje šaha preprečuje demenco!
Novi člani  |  Prijava  |  Pomoč


Stran: 1
1. Rit in srajca
Znano je, da sta v kavarni Evropa zelo velikokrat igrala proste partije takrat in danes slavna slovenska velemojstra dr. Milan Vidmar in Vasja Pirc. Čeprav je bilo okoli njiju veliko "kibicerjev", je bila iz spoštovanja do obeh slovenskih šahovskih legend popolna tišina. No, nekoč pa se je eden od "kibicev" nekoliko opogumil in poltiho dejal: "Saj sta kot rit in srajca!" Potem je spet zavladala tišina, kot da bi velemojstra preslišala zanimivo opazko. Čez nekaj časa pa se le oglasi dr. Milan Vidmar in med partijo reče Vasji Pircu: "Si slišal, kaj je nekdo o meni dejal? Da sem srajca!"
◊◊◊

2. Kratka poteza
Nekoč sta si v partiji nasproti stala slovita mojstra Paulsen in Zuckertort. Medtem ko je Zuckertort z bliskovito naglico vlekel poteze, si je Paulsen pred vsako vzel dovolj časa za razmislek. To je izzvalo različne komentarje v publiki, a še povečalo njegovo željo po ugodnem rezultatu. Za eno potezo je porabil uro in deset minut časa, nato pa damo premaknil za eno polje naprej. Tedaj se iz publike zasliši vzklik neke gledalke: "Tako dolgo je razmišljal za tako kratko potezo!"
◊◊◊

3. Neopazna izguba
Na nekem gostovanju je velemojster Flohr igral simultanko pod izredno težkimi pogoji. Na mnogih šahovnicah so manjkale figure, katere so prireditelji nadomestili kar z različnimi drobnarijami. V toku igre velemojster opazi, da je njegova dama izginila brez sledu in zato pobara nasprotnika, kaj se je zgodilo z njegovo damo. On mu razloži, da mu je damo že zdavnaj pobral, pove mu tudi, da je bil dama pravzaprav gumb. "Aha!" vzklikne Flohr, "gumbu pa res nisem pripisoval kakšne posebne vrednosti, ker sem pozabil koliko velja na tabli."
◊◊◊

4. Selektivna izguba spomina
Znano je, da je Aljehin uspešno igral šah na slepo in da je v simultanki, kjer je igral na slepo, nekaj časa držal svetovni rekord. Bil se je sposoben spomniti partije, odigrane pred več leti, med simultankami pa je rad primerjal partije s starimi partijami velemojstrov. Nekoč si je med simultanko zaželel prižgati cigareto, a ni mogel najti vžigalic. Zato se je obrnil k nekemu gledalcu: "Oprostite, a bi mi lahko prosim dali vžigalico? Svoje sem pozabil doma. Tako je, če je človek pozabljiv!"
◊◊◊

5. Dve potezi naenkrat
V dvoboju Bolgarija - Poljska na šestnajsti olimpijadi se je bližala koncu peta ura igre. Nasprotniki so bili zatopljeni v razmišljanje. Bolgarski velemojster Tringov je razmišljal o neki potezi pol ure in premaknil kmeta. Nato je pognal nasprotnikovo uro in takoj odigral potezo z lovcem. "Velemojster!" je bil začuden njegov nasprotnik Sliva, "kdaj naj pa jaz igram?"
◊◊◊


Pomik:  |<<  << 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11   >> >>|