Splošno o ICP portalu


ICP spletni šahovski portal je namenjen predvsem za "online" igranju šaha z drugimi registriranimi uporabniki ICP portala. Pred registracijo - včlanjenju v ICP šahovski klub obvezno dobro preberite ta navodila! Članstvo v klubu šteje enako kot v bilo katerem šahovskem klubu ne glede na doseženo šahovsko kategorijo. Članstvo je brezplačno. Odigrane partije štejejo kot trening, rezultati ne vplivajo na vaš ELO po FIDE klasifikaciji. Šah preko ICP portala lahko igrate na bilo kateri lokaciji, če imate internetni dostop, tudi v Cyber Caffejih.

Podatki o igralcu


Pri registraciji članstva v internetnem šahovskem klubu morate vpisati zahtevane podatke, ki vam bodo omogočali normalno sodelovanje v igranju šaha preko spleta. Vpišite vaše prave podatke - ne bodite anonimni. Vpišite delujoči e_mail, saj si boste tako lahko z ostalimi člani izmenjevali pomembna sporočila. Ostali realni podatki vam bodo pomagali, da vas bodo ostali igralci imeli za korektnega člana in vas bodo povabili k igranju partij. Zavedati se morate, da imajo posamezni člani lahko različne šahovske kategorije od začetnikov do šahovskih mojstrov.

Način igranja


Če ste izivalec izberite vedno črne figure saj tako omogočite nasprotniku, da vam potrdi igranje igre in prvi potegne prvo potezo in igra se lahko začne - tako se izognemo nepotrebnemu čakanju. Po dogovoru lahko igrate v "real time" načinu, ko igralca izvajata poteze v krajših časovnih zamikih (do ene minute) ali pa na daljše časovne zamike vendar z omejitvo, da mora biti poteza izvršena vsaj v 13 dneh, ker bo partija v nasprotnem primeru brisana brez našega opozorila! Igranje igre ni časovno omejeno razen v prejšnjem primeru.

Povabilo k igranju


Ker portal nima lobija - čakalnice, kjer bi igralci čakali na igranje, zato v začetku poskušajte igrati šah v dogovoru z vašim znancem, prijateljem ali klubskim kolegom, kasneje izbirajte takšne igralce, ki že igrajo partije z drugimi člani. Nekateri so neaktivni in se ne bodo odzvali na vašo povabilo. Pred samim povabilom lahko določenemu članu pošljete e_mail z povabilom, če vam bo odgovoril pritrdilno, ga povabite k igranju, s tem se boste izognili čakanju na povratni odgovor. Izvani igralec vam lahko zavrne vaše povabilo. Zavedati se morate, da bodo igralci vas izbrali za igranje na osnovi vašega ratinga in števila odigranih partij.

Začetek ali nadaljevanje igre


  • Povabila za igranje partij - pregled partij, kjer ste izzivalec z možnostjo preklica povabila
  • Odgovori na igralčevo povabilo za novo igro, lahko sprejmete ali zavrnete prejeto povabilo za igranje nove šahovske partije - bodite prijazni in v vsakem primeru ogovorite tudi takrat, če povabilo zavrnete!
  • Nadaljevanje obstoječih partij - seznam vaših aktivnih šahovskih partij omogoča izbiro in nadaljevanje igre...
Pravila igranja so enaka kot pri FIDE šahovskih pravilih.
Portal omogoča zasebne stike med igralci "Član - članu" in obveščanju vseh igralcev.
Izračunana uvrstitev in rating nista izračunana na osnovi FIDE metodologije.

Igranje partije


Potezo lahko odigrate šele, ko jo je odigral vaš nasprotnik.

Če imate vklopljeno funkcijo za e_mail obveščanju vam bo program avtomatsko poslal obvestilo o sprejetju vašega povabila in izvršeni potezi nasprotnika na vaš spletni naslov. Ta e_mail ni viden - služi samo za avtomatsko pošiljanje!
Kako pomikamo figure?
Prvi klik na željeno figuro, ko se ozadje figure obarva rumeno, drugi klik na polje kamor želimo premakniti figuro, program kontrolira možnost premika figure (enpasant, konj, šah linija ipd) ter dovoli samo regularne poteze!
Preklic poteze lahko izvršite samo s soglasjem nasprotnika!
Pri uporabi ChatBoxa bodite vljudni in ne uporabljajte neprimernih izrazov!

Pogosta vprašanja


ICP šahovski portal ne omogoča časovno omejenega igranja kot je brzo potezno!

Vsa vaša vprašanja pošljite na administratorju portala Webadmin.

Administracija portala


Lastniki portala se obvezujejo za redno vzdrževanje in administriranje šahovskega portala. Ne odgovarjajo za eventuelne napake na ketere nimajo vpliva(izpad serververja). Zadržujemo si pravico do administriranja - izloćitev iz članstva uporabnike zaradi neaktivnosti ali tistih, ki ne spoštujejo pravil ICP kluba. ...na začetno stran...